1989 Chevy Cavalier

Home  \  Repairs & Maintenance  \  1989 Chevy Cavalier

Hi all, need some help plzzzzzz...... I have a 1989 chevy cavalier. The check engine light comes on sometimes, have had it checked for codes and no codes were found, i replaced the map sensor and had my old one checked and was told it was good so i put it back on my car. What my car does is, when the check engine light is on, it will bog down like it isn't getting any gas and then when i put in the clutch to either come to a stop or slow down it dies, but will restart again. I have replaced the throttle body about 2 years ago. Friend of mine put on a new fuel fliter telling me it was that, but it stills does that, checked with another person and they gave me this site, someone plz help me......Thanks

posted by  bmxmom

4 or 6 cylinder
check engine(red light) not service engine soon(amber/yellow light)
have the oil pressure tested i belive your engine has very low oil psi causeing the fuel pump to shut down the oil pressure switch take over from the fuel pump relay once the engine is running if the oil pressure switch see's low pressure or no pressure the fuel pump is shut down to save the engine from further damage

posted by  osborste

It is a 4 cyliinder, and the service engine light is yellow (sorry forgot to put that information in there). Thanks again :)

posted by  bmxmom

that changes alot the service engine light may come on with a bad crankshaft sensor engine would stumble /stall if signal was lost
or could also be a bad ignition coil(you have 2) or ignition module
i've included attachment so you can see the parts that i refered to

posted by  osborste

Have you tried getting the codes read when the car is acting up? Autozone and other auto parts stores do this testing for free.

posted by  srober32

Yes Srober32 I have had the codes checked, once from Auto Zone and from a mechanic. Everytime it shows no codes. That is why the first person told me it was the fuel filter, and he put a new one on and withing 2 hrs after that the light came back on and was doing it again. Tonight, the car acted like the battery was low and after I got it started and was going down the road it was acting like it wasn't getting any power (the service engine light was not on), seemed weird, I reved up the motor and then it seemed to be fine, parked it in garage, will try to start it up again in the morning....Thanks you all are a big help to me.. :)

posted by  bmxmom

you had the car's codes read twice with no code's stored i have seen this in the past its posiable the ecm(computer)is failing or wireing to the computer is damaged/loose connections
you could have it checked have them tap on the ecm (bumpy roads/vibration)if the car act's up they can similate the problem

posted by  osborste

if you think the car acted like the battery was low....you know the car best so your probably on the right track, with an alternator that is crapping out at idle or anytime then you will be tracing problems till the cows come home, keep it simple and check the integrity of your charging system first

posted by  BanffAutoSpa_ap

Your Message