Car Forums  

Go Back   Car Forums > Technical Discussions > Repairs & Maintenance
FAQ Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 05-15-2004, 09:03 PM   #1
Matt_Rohland
CF Newbie
 
Join Date: May 2004
Posts: 3
Question My Car Laughs At Me Honest!

Ok I've got a 95 Tbird, 4.6 V8, with automatic transmission. I have it running straight pipes and sporting a nice automatic shifter kit, not to mention some classy silver stripes. The car hit a puddle and died so insurance forked out the doe to put less than 10K miles rebuilt engine. A year before that the transmission was rebuilt, which means most of this car is like NEW! This summer I have all my bills payed and am looking forward to unleashing some major alterations to the car.
However I have one haunting problem!
Every so often when I'm clipping along at over 50mph the car's rpms jump about 1000 and looses power. For about 3 heart wrenching seconds you here the car growle and you can hit the accelerator but all you do is fluxuate the RPM's without getting any power. Then 3 seconds later my car goes back to normal and I swear I can hear it laughing at me . It did this before the new engine was dropped in it and I just had the transmission checked. The people say the transmission is in great condition. So I'm at a loss any ideas?
Matt_Rohland is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2004, 09:34 PM   #2
cinqyg
CF Freak
 
Join Date: May 2004
Location: Midlands, England
Posts: 851
Quote:
Originally Posted by Matt_Rohland
Ok I've got a 95 Tbird, 4.6 V8, with automatic transmission. I have it running straight pipes and sporting a nice automatic shifter kit, not to mention some classy silver stripes. The car hit a puddle and died so insurance forked out the doe to put less than 10K miles rebuilt engine. A year before that the transmission was rebuilt, which means most of this car is like NEW! This summer I have all my bills payed and am looking forward to unleashing some major alterations to the car.
However I have one haunting problem!
Every so often when I'm clipping along at over 50mph the car's rpms jump about 1000 and looses power. For about 3 heart wrenching seconds you here the car growle and you can hit the accelerator but all you do is fluxuate the RPM's without getting any power. Then 3 seconds later my car goes back to normal and I swear I can hear it laughing at me . It did this before the new engine was dropped in it and I just had the transmission checked. The people say the transmission is in great condition. So I'm at a loss any ideas?
ecu or diff
cinqyg is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2004, 12:16 AM   #3
Matt_Rohland
CF Newbie
 
Join Date: May 2004
Posts: 3
I read up a little on both of those and it could be one of those. I've already spent a lot of money trying to locate this problem, and am avoiding mechanics till absolutely neccessary. Is there any checks I can do?
This car has to make a trip to PA for me in a little while after which I can give a mechanic time to check into it.
So until then is there anyway I can test either possibility? Also wouldn't the ecm cause the check engine light to go off?

Last edited by Matt_Rohland : 05-16-2004 at 12:24 AM.
Matt_Rohland is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2004, 12:21 AM   #4
Satty101
CF's L body Freak
 
Satty101's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Colorado Springs CO
Posts: 2,865
Not sure but check the power of the battery. Could be low. I don't know why it would happen then go back to normal, but it could be a cause.
__________________
My cars:

1999 Chevrolet Camaro SS (PC'd)
1994 Chevrolet Beretta Z26 Q4 (W41 M90'd)
2004 Chevrolet Silverado 2500 (4WD)

My wife's cars:

1971 Dodge Charger SE (stock and original 383 auto)
2004 Subaru Impreza WRX (kid-hauler)
Satty101 is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2004, 12:26 AM   #5
Matt_Rohland
CF Newbie
 
Join Date: May 2004
Posts: 3
Quote:
Originally Posted by Satty101
Not sure but check the power of the battery. Could be low. I don't know why it would happen then go back to normal, but it could be a cause.

The battery has been changed but didn't affect the problem one way or the other.
Matt_Rohland is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Forum Jump



All times are GMT +1. The time now is 08:21 PM.

Powered by vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2002 - 2011 Car Forums. All rights reserved.